Esittely

Esittely

Hei, olen Milja Laaksi ja kasvatan koiria kennelnimellä Waatan. Kasvatustoimintani on pienimuotoista kotikasvatusta, eikä meillä ole erillisiä kenneltiloja, vaan pennut kasvavat kodin arjessa mukana. Kennelimme sijaitsee maaseudulla Pirkanmaan ja Keski-Suomen rajalla.

Roduksi on valikoitunut paljon ihailuja saava pörröpöksy, Keeshond. Kessu on ihanteellinen seurakoira, joka sopii ominaisuuksiltaan myös monenlaisiin harrastuksiin.

Lisää rodusta ja sen historiasta voit lukea Suomen Keeshond ry:n sivuilta. Tai ottamalla minuun yhteyttä, kerron mielelläni lisää rodusta.

Silloin tällöin pentulaatikosta voi löytyä myös komea valkoinen laumanvartija, Owczarek Podhalanski pentuineen.


Olen koko ikäni viihtynyt eläinten parissa. Lapsena melkein asuin navetassa lehmien, kanojen ja sikojen kanssa. Meillä oli tietysti maalla myös paljon kissoja sekä koira.

Ensimmäinen oma koirani oli tiibetinspanieli, mikä olikin sopivan pieni silloin kun asuimme vielä kerros- ja rivitalossa. Kun muutin Vaattalahteen, tänne isoon pihaan piti saada isompi koira. Silloin valintani oli Newfoundlandinkoirat. Podhalanskin pentua jouduin odottamaan hyvin kauan, ja sitä ennen meille saapui jo tyttäreni Suomen lapinkoira ja keeshond, Nessi (Eswood Nereida), jonka kanssa varsinainen koiraharrastukseni ja kasvatus alkoi.

Tällä hetkellä kotonamme asuu Gitta (Waatan Gentiana), Keiku (Waatan Koeleria) ja Yaya (Waatan Quercus Coccinea), joka asuu välillä myös Vaajakoskella tyttäreni luona. Vartioinnista pihalla huolehtii Owczarek Podhalanski Anki (Valonpisaran Fiina). Hiirijahdista pitää tällä hetkellä huolta kaksi kissaa.

Pyrin pitämään koiramäärän kotona kohtuullisena, jotta jokaiselle koiralle riittäisi tarpeeksi aikaa. Sen vuoksi mielelläni myös sijoitan koiria. Vain yhteistyö näiden kotien kanssa mahdollistaa laadukkaan kasvatuksen. Arvostan sitä suuresti 

Jalostuksessa tärkein asia on koiran luonne, terveyttä ja rodunomaisuutta unohtamatta. Luonteen kanssa me elämme joka päivä ja koiran täytyy tulla toimeen tämän päivän yhteiskunnassa. Myös terveys ja sitä myötä mahdollisimman pitkä ikä ja elinvoimaisuus on tärkeitä asioita jalostusvalintoja tehdessä. Pyrin säilyttämään mahdollisimman rotumääritelmän mukaisen tyypin.

Kaikki jalostuskoiramme ovat terveystutkittuja, keeshondit PHPT negatiisisia, reippaita ja hyvän luonteen omaavia koiria.

Olet tervetullut tutustumaan koiriimme!


Minä kasvattajana

Kasvattaja kantaa työllään suurta vastuuta rodun tulevaisuudesta. Rotutietoisuus on kasvatuksen perusta. On ymmärrettävä rodun alkuperäinen käyttötarkoitus ja miten rotu siinä toimii. Pyrin kasvatuksessani viemään rotua eteenpäin tekemällä parhaani sen tiedon varassa, joka minulla on. Kasvattajana tulee olla nöyrä ja kysyä itseään viisaammilta neuvoa. Vaikka nykyään tiedonsaanti on aika helppoa, niin kaikkea ei osaa kysyä, eikä vastauksia kaikkeen löydy. Aina ei geenilotossakaan onni käy, vaikka kuinka parhaansa yrittää.

Tavoitteenani on kasvattaa keeshondeista ennen kaikkea hyvällä terveydellä varustettuja seurakoiria, joiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat avoin ja ihmisystävällinen luonne. Yleisesti seurakoirissa on pyritty siihen, että koirat sopeutuisivat ominaisuuksineen kaupungistuvaan ja tihenevään yhteiskuntaan, missä on paljon rajoituksia. Myös ulkoisesti pyrin rodunomaiseen koiraan, jolla on rodulleen oikea, helppohoitoinen turkki.

Keeshond on sosiaalinen koira, joka viihtyy aina omistajansa läheisyydessä. Perusluonteeltaan se on melko vilkas ja aktiivinen, ja nopea oppimaan niin hyvät kuin huonotkin tavat. Se on älykäs ja herkkä, joka valppaasti haukkuen ilmoittaa ympäristöön kuulumattomista tapahtumista. Ominaisuuksiensa puolesta se sopii myös monenlaisiin harrasuksiin.

Tietoa keeshondien terveydestä, rodussa tavattavista sairauksista ja niiden yleisyydestä löytyy esim. rotujärjestön laatimasta jalostuksen tavoiteohjelmasta.

Owszarek Podhalanski on Puolasta lähtöisin oleva vahva ja kookas vartija-paimenkoira. Laumanvartijakoiran tehtävänä on vartioida laumaa, havaita mahdolliset uhkaajat hyvissä ajoin ja tarvittaessa puolustaa laumaa. Kasvatuksessa pidän tärkeänä, että työominaisuudet säilyvät ja niistä olisi apua maatiloilla, vaikka tuotantoeläinten kanssa.

Jokainen toteutettu yhdistelmä on pitkän harkinnan tulos. Yhdistelmän täytyy olla sellainen, että olen itse valmis pitämään pennun siitä.

Kasvattaja ei ole koskaan "valmis", vaan tietoa, osaamista ja ymmärtämystä on kartutettava aktiivisesti nöyrin mielin.

Kasvattajan peruskurssin kävin syksyllä 2007. Allekirjoitin myös kasvattajasitoumuksen. Kennelnimi minulle myönnettiin helmikuussa 2008. Kasvattajan jatkokurssin suoritin keväällä 2009.

2016 - 2017 Suoritin Suomen Koirankasvattajat ry:n järjestämän Kasvattaja-Akatemian hyväksytysti. (Ilmeisesti ainoana/ensimmäisenä Keeshond kasvattajana tällähetkellä) Kasvattaja-Akatemia on Suomen arvostetuin koiran kasvatuksen käytäntöön pureutuva koulutus.

Olen saanut Suomen Kennlliiton myöntämän VUOLASVIRTA-palkinnon 2019. Palkintoni numero on 1186 ja se on viides keeshond kasvattajalle jaettu palkinto.

 Olen Suomen Keeshond ry:n ja Suomen Owczarek Podhalanskit ry:n jäsen. Sekä Suomen Kennelliiton ja suomen Koirankasvattajat Ry:n ( SuKoKa) jäsen.